Adventné obdobie, 20. decembra

Lk 1,26-38

„Anjel potom od nej odišiel...“

Výnimočné a neobvyklé bolo stretnutie Božieho posla s Máriou. Jeho dôsledky pre samotnú Máriu, pre dejiny sveta aj pre nás sú také veľké, že by sme mohli o nich hovoriť donekonečna. No predsa dôležité je nielen to, čo sa udialo počas tohto stretnutia; nesmierne dôležité je aj to, čo sa stalo potom, keď už anjel od nej odišiel.

Prečo je to pre nás také dôležité?

Keď človek prežíva výnimočnú chvíľu stretnutia s Bohom, keď Boh je blízko, keď človek sa môže na Boha pozerať z tváre do tváre a rozprávať sa s ním – slová prísľubov prichádzajú veľmi ľahko: áno, Bože... sľubujem ti... urobím všetko, čo len chceš...

Ako to vyzerá potom, keď už od nás Boh odíde a nádherná chvíľa sa opäť premení na šedú realitu? S pokorou musíme povedať, že všelijako...

Máriina veľkosť a výnimočnosť spočíva v tom, že sa s odchodom anjela v jej živote nezmenilo nič – jej „áno“ povedané Bohu i naďalej platí. A bude platiť do poslednej chvíle jej života.

Nestačí, keď vo výnimočnej a nádhernej chvíli stretnutia s Bohom mu povieme „áno“. Umením je celý svoj život premeniť na obrovské „áno“ povedané Bohu.

 
stat4u